Gallydarálás: A zöldhulladék hatékony kezelése

2024.01.19.

tuskómarás tuskómaró bérlés


A zöldhulladék kezelése nem csupán közparkok vagy más, nagyobb zöldterületek, de akár lakóingatlanok esetén is nagy kihívást jelenthet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy lehullott falevelek és a fűnyesedék mellett a gallyakat és a nagyobb ágakat is megfelelően hasznosítsuk. Lássuk, mit is jelent a zöldhulladék szakszerű kezelése, mi mindent készíthetünk a kertben felgyülemlett zöldhulladékkal, és miben segíthet a gallydarálás!
 

Mi is az a zöldhulladék?

Legyen szó parkokról vagy éppen kisebb kertekről, zöldhulladék, azaz biológiailag lebomló hulladék mindenhol keletkezik. Ilyen lehet a fűnyírás után megmaradt nyesedék, az ősszel lehulló falevelek, a lehulló gallyak vagy éppen egy-egy fa kivágása és a nagyobb ágak levágása után maradt ágak. A növényi maradványokat ugyanakkor fontos, hogy mindenképpen a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő módon gyűjtsük, és ne vegyítsük a kommunális hulladékkal. A zöldhulladékot nem csupán elszállíttatni lehet, hanem sok esetben a kertben is hatékonyan felhasználhatók.

A termőföldnek egyaránt van szüksége megfelelő tápanyagellátásra, valamint a környezeti hatásokkal szembeni védelemre. Szerencsére a megfelelően feldolgozott növényi maradványokkal természetes módon támogathatjuk a kert ökoszisztémáját, így komposzt készítésével vagy éppen mulcsozással a kert egészsége is javítható.

 

Komposzt készítése zöldhulladékból

A zöldhulladék otthoni feldolgozásának egyik legnépszerűbb módja a komposzt készítése. A komposzt egyaránt állhat kisebb növényi maradványokból, valamint nagyobb ágakból, ám fontos, hogy a nagyobb darabokat gondosan felaprítsuk, valamint elkeverjük a többi összetevővel, ami egyaránt lehet kaszálék vagy éppen konyhai hulladék is. A zöldhulladék trágyával, érett komposzttal vagy éppen kerti földdel való keverése fellazítja a nyers komposztot, segítve elkerülni a rothadás okozta kellemetlen szagokat. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a komposzt érési ideje nagymértékben függ az aprítástól, így a zöldhulladék ledarálásával könnyen gyorsíthatunk a folyamaton.
 

Mulcsozással a talaj védelméért

A kerti zöldhulladékot azonban nem csupán komposztálásra, de talajtakarásra, azaz mulcsozásra is felhasználhatjuk. Az erdőben kirándulva könnyen észrevehetjük, hogy az ösvények melletti, senki által nem járt részeken a talaj mindig növényi maradványokkal fedett. A burjánzó aljnövényzet, a lehullott falevelek és gallyak vagy éppen a kidőlt fák maradványai még a tikkasztó nyári hőségben is megvédik a talajt a kiszáradástól, valamint télen a túl hideg hőmérséklettől, ráadásul segítenek a gyomnövekedéssel szemben is. Mindezt azonban otthoni kertünkben is megvalósíthatjuk, így a lehullott faleveleket és fadarabokat érdemes összegyűjteni, és betakarni velük a talajt. Ugyanilyen módon a nagyobb fadarabok is felhasználhatók, ám fontos, hogy azokat csupán alapos felaprítás után borítsuk szét a talajon.
 

Mi mindenben segítheti a kertet a gallydarálás?

A zöldhulladék tudatos kezelése nem csupán a szállítással kapcsolatos költségektől kímélheti meg a kerttulajdonosokat, de segítségével a szállítás okozta károsanyag-kibocsátás is elkerülhető. A zöldhulladék helyben történő felhasználása támogatja a kerti növényzet tápanyagban gazdag, egészséges fejlődését, valamint a talaj vízmegtartó képességét is.

Az ágdarálás bármely kertben hasznos segítségül szolgálhat, hozzájárulva, hogy a megmaradt zöldhulladékot a lehető leghatékonyabban használhassuk fel. A megfelelő ágaprító gépekkel akár a nagyobb lomtömeget is lehetséges gyorsan felaprítani és könnyen kezelhetővé tenni.

 

Gallyaprító gép bérlésen gondolkodik a komposztálási és mulcsozási munkák elvégzéséhez? Vegye fel velünk a kapcsolatot most!


 

Tuskómarás: a tuskók hatékony eltávolítása

2023.09.21.

tuskómarás tuskómaró bérlésA kivágott fák és bokrok után hátramaradó rönköket általában ásóval, kapával és csákánnyal szedik ki a földből, azonban ez a fajta munka rendkívül időigényes és fizikailag megterhelő is. Egy több évtizedes fa visszamaradó rönkjét a talajból napokba is telhet ilyen módon eltávolítani, ami után gondoskodni kell a kiásott csonk feldolgozásáról is.

Szerencsére ma már rendelkezésére állnak kiváló teljesítményű rönkmaró gépek, amelyekkel a tuskókiszedés könnyedén és gyorsan elvégezhető. Ha érdekli, hogy miért hatékonyak ezek az eszközök, olvassa el bejegyzésünket!

A tuskókiszedés okai

A leggyakrabban esztétikai szempontokból, balesetek elkerülése miatt, illetve növényi károk és fertőzések megelőzésének érdekében kerülhet sor a tuskók eltávolítására.

A csonkok látványa egyrészt megtörheti a kert szépségét, ráadásul egy óvatlan pillanatban bárki el is eshet bennük. Mindezeken túl a rothadó rönkök tökéletes élőhelyet biztosítanak a termeszek, hangyák és mindenféle bogarak, rovarok számára, nem mellesleg gombák is megtelepedhetnek rajtuk. Ezek az élőlények elszaporodva, különféle betegségekkel veszélyeztethetik a tuskók körül található növényeket.

A tuskókiszedésnek bármelyik oka is álljon fenn, a munkát ajánlott minél előbb elvégezni.
 

Tuskómarás egyszerűen és hatékonyan

A rönkök eltávolítása igen nehéz feladat, azonban egy erre a célra kialakított tuskómaró géppel az könnyűszerrel megoldható. Az eszköz használata kimondottan egyszerű, mivel a rönkmarót egyenesen neki kell tolni a kimarásra váró tuskónak, amelyből a gép egy körülbelül méteres hosszúságú ívet forgácsol ki. A tuskómaró keményfém vágópengékkel van felszerelve, amelyekkel a gép a földből kiálló fák és bokrok törzseit gyakorlatilag apróra darálja, így a rönkmarásokat követően nem maradnak hátra kitermelt csonkok, ezért azok elszállításával nem kell foglalkozni.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a szerszám a talajszint alatt húzódó gyökérzetet is képes-e kimarni. Típustól függően egy rönkmaró akár 40 cm-es mélységig is kitermeli a tuskókat a földből, ellenben a mélyebben található gyökereket már nem éri el, de azok a talajban is maradhatnak. A rönkmarást követően ugyanis a visszamaradó csonkok már nem hajtanak ki, ráadásul a tuskók helyén mélyedés sem keletkezik, ezért nem kell gödörfeltöltést végezni, így a területre nyugodtan vethető fűmag vagy ültethetők virágok, de akár betonozásra vagy térkövezésre is tökéletesen használható.

A tuskómaró gép további nagy előnye, hogy egyúttal tápanyagban gazdag mulcsot is képez a ledarált rönkökből, amely akár vissza is dolgozható a csonkok helyére vagy értékes zöldtrágyaként a kert bármely pontján szétteríthető. Természetesen, ha a keletkezett forgácsot nincs lehetőség ilyen módokon felhasználni, zsákokba gyűjtve, az el is szállítható.
 

Tuskómaró bérlés: az ideális megoldás

A rönkmaró gépek beszerzése jelentős anyagi kiadással jár, ami általában nem szokott megtérülni, mivel egy átlagos háztartás vagy nem fafeldolgozásra specializálódott vállalkozások és szervezetek esetében a szerszám használatára ritkán kerülhet sor. Éppen ezért jelenthet előnyös megoldást a tuskómaró bérlés, aminek köszönhetően kedvező áron érhetők el professzionális és nagy teljesítményű gépek akár egyetlen egy csonk eltávolítására is.

Cégünknél többféle tuskómaró gép bérelhető, amelyekkel egyszerűen és eredményesen végezhető el a tuskózás feladata. Kézzel mozgatható kisebb méretű szerszámaink a szűk és nehezen megközelíthető helyeken is könnyedén elvégzik a tuskómarást. A komolyabb munkákhoz már hidraulikus meghajtású, jól manőverezhető, precíz gépeket kínálunk, amelyek 40 cm-es marási mélységig is használhatók.

A kisebb gépekkel megrendelőink maguk is dolgozhatnak, azonban a nagyobb teljesítményű tuskómarókat kizárólag szakképzett munkatársaink kezelhetik, ugyanis azok használata külön engedélyhez kötött.

A kínálatunkban elérhető gépek kimagasló minőséget képviselnek és rendszeresen szervizeltek, éppen ezért kiválóan alkalmazhatók rönkmaráshoz.
 

Amennyiben a tuskókiszedés feladatát professzionális gépek segítségével gyorsan és megbízhatóan szeretné megoldani, válassza a tuskómaró bérlést, és vegye fel velünk a kapcsolatot!


 

Miért érdemes ágdaráló gépet bérelni?

2023.08.23.
Kép 1


A professzionális és nagy teljesítményű ágdaráló gépek manapság már nélkülözhetetlenek a nagyobb fafeldolgozási munkák során. Egy ilyen komoly gép megvásárlása ugyanakkor számottevő kiadással jár, éppen ezért az ágaprító gép bérlése nemcsak magánszemélyek, hanem intézmények és vállalkozások számára is előnyös megoldást jelenthet. Ha kíváncsi, hogy milyen előnyökkel jár egy gallydaráló bérlése, olvassa el az alábbi bejegyzésünket!

 

Miért hasznos az ágdarálás?

Egy minőségi ágdaráló gép segítségével a nagy kiterjedésű lombokat is egyszerűen fel lehet aprítani, majd a kívánt helyre deponálni. Az összeaprított ágak térfogata ezáltal akár tizedére is zsugorodhat, ezért jóval könnyebben tölthetjük azokat légmentes zsákokba. A felaprított gallyak tárolása így helytakarékosabb, míg elszállítása egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint a kisebb-nagyobb darabokra fűrészelt ágaké.

A darálás azért is praktikus módszer, mert így a levágott ágakat és gallyakat könnyen hasznosíthatjuk ahelyett, hogy a zöldhulladék mennyiségét növelnénk. Az aprítással tápanyagban gazdag mulcs képződik, amely a földön szétterítve zöldtrágyaként használható fel, ami segíthet megakadályozni a gyomnövények terjedését is.
 

Miért költséghatékony az ágdaráló kölcsönzése?

Az ágdaráló rendkívül hasznos kerti gép, azonban a beszerzése komoly kiadás jelent, amely a legtöbb esetben nem térül meg. Ennek oka abban keresendő, hogy a kerttulajdonosoknak, cégeknek vagy kisebb önkormányzatoknak általában csak ritka alkalmakkor, így többnyire építkezések előtti tereprendezés esetén vagy az éves metszési munkálatokat követően lehet szüksége ilyen gépre.

Az eszköz megvásárlása csakis akkor éri meg, ha azt a tulajdonosok rendszeresen használják, így ez a fajta beruházás javarészt kertészeti vállalkozások, erdőgazdaságok vagy akár nagyobb önkormányzatok számára lehet kifizetődő.


Az ágaprító bérlésének éppen ezért egyik legfontosabb előnye, hogy a kölcsönző cégek megfizethető áron teszik elérhetővé a legmagasabb minőséget képviselő gépeket is. A bérbeadó vállalkozások ugyanis törekszenek a legújabb ágaprítókat beszerezni, majd azokat ügyfeleik rendelkezésére bocsátani.

Fontos megjegyezni, hogy a gallyaprítókat meghatározott időközönként szakembereknek kell karbantartania annak érdekében, hogy a gépek hibátlanul és biztonságosan működjenek az ágaprítás során. Amennyiben a gép a felhasználó tulajdonában van, a rendszeres szervizelés és az esetleges javítási munkálatok további költségekkel terhelnék a tulajdonost, azonban bérlés esetén mindez nem az ügyfelet, hanem a bérbeadó céget terheli.

A részletezett okok miatt a gallyaprító gép bérlése költséghatékonyabb megoldást jelent, mint a megvásárlása.
 

Milyen praktikus és szakszerű előnyei vannak a bérlésnek?

Az aprító bérlés további előnye, hogy a kérdéses fafeldolgozási feladathoz szakértők nyújtanak segítséget a megfelelő gép kiválasztása során. A bérbeadó cégek a speciális gépeket igénylő munkákhoz olyan szakembereket is biztosítanak, akik kezelni tudják a külön engedélyekhez kötött ágdarálókat is. A szakértők ezenfelül nemcsak a gépekkel, hanem a gallydarálási munkálatokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre is választ tudnak adni.

Vásárolt eszközök esetében rendszeres problémát okozhat az ágdarálók tárolása és szállítása, amire a kölcsönzés praktikus megoldást jelenthet. A bérlőnek ugyanis a gallydaráló kölcsönzésével csak a szerződésben megállapított időtartamra kell megoldania a gép tárolását. Ezenfelül a bérbeadó cég biztosítja a választott ágdaráló munkaterületre szállítását, időt, energiát és további kiadásokat takarítva meg az ügyfelei számára.
 

Az ágdaráló bérlése mindenki számára ajánlott, akinek fontos a költséghatékonyság, a szakszerűség és a környezetvédelem. Az Arbormachine elsőosztályú gépek széles választékával várja Önt is.

Kérdése van? Tekintse meg a Gyakran Ismételt Kérdéseket, vegy fel velünk a kapcsolatot még ma megadott elérhetőségeink egyikén!+36 30 907 5948